U bevindt zich hier: Nieuws / Niet-verhaalde verkeersboete is belastbaar loon

Contact

Telefoon:
0800-2225555

E-mail:
info@salarisservicenoord.nl

Niet-verhaalde verkeersboete is belastbaar loon

12/04/2011

Een werkgever die een hoge verkeersboete niet op zijn werknemer verhaalt, moet over die "verhaalbare schuld" loonbelasting betalen.

De werknemer had de maximale snelheid zo fors overschreden dat het geen boete was die te maken had met de behoorlijke invulling van de dienstbetrekking.

De situatie

Het betreft een geschil tussen de Belastingdienst en een vennootschap over een forse verkeersboete die de werknemer in Zwitserland opgelegd was en die de vennootschap niet op de werknemer had verhaald. De boete bedroeg € 3512,63 vanwege een snelheid van 126 km. per uur op een weg waar 80 km. per uur was toegestaan.

De belastinginspecteur merkte de niet-verhaalde boete aan als belastbaar loon en legde aan de vennootschap een naheffingsaanslag loonbelasting op. De  vennootschap ging in beroep tegen die beslissing maar de rechtbank verklaarde het beroep ongegrond.

Het oordeel

In hoger beroep oordeelt het Hof dat de belastinginspecteur de niet-verhaalde boete terecht als belastbaar loon heeft aangemerkt. Het door de werkgever voldoen van een persoonlijke, verhaalbare schuld wordt, op grond van de Wet op de loonbelasting, aangemerkt als belastbaar loon. Dit is alleen anders als de schuld is ontstaan door een behoorlijke vervulling van de dienstbetrekking (art. 15 wet LB).

De vennootschap vindt dat de werknemer, die op weg was naar een zakelijke afspraak, de snelheidslimiet heeft overschreden voor een behoorlijke vervulling van zijn dienstbetrekking. Het hof is het daar niet mee eens. Een werkgever kan van een werknemer geen gevaarlijk (rij)gedrag verlangen om op tijd op een afspraak te zijn. In dit geval heeft de werknemer de maximale snelheid zo fors overschreden en daarmee gevaarlijk gereden dat de persoonlijke elementen overheersen. Het niet verhalen van de boete op de werknemer moet worden gezien als voldoening van een persoonlijke, op de werknemer te verhalen schuld.

LJN BP2032, Gerechtshof Amsterdam, Hoger beroep, 13 januari 2011

 

Terug naar overzicht «

Realisatie: Marganza